Respect

Jos palaria in fata initiativei unui post de radio de a discuta azi despre “RESPECT”. Am crezut ca in sfarsit, iata, media readuce valorile autentice in fata romanilor. Dar bucuria mi-a fost de scurta durata! foarte curand discutia a fost cantonata in zona ridicolului: vorbim despre respect ca si norma care se exercita de sus in jos sau de jos in sus pe scara ierarhica, despre respectarea regulilor de circulatie…, “astazi nimeni nu mai respecta nimic”…si alte de acest fel.

Moderatorul insusi isi punea problema daca respectul vine de jos in sus sau de sus in jos!

Cred ca traversam o perioada foarte dificila, in care valorile autentice sunt  profund desconsiderate si tratate ca pe niste achizitii vremelnice, ieftine, obtinute cu efort minim si care au efecte nesemnificative asupra vietii noastre zilnice.

Respectul vine din interiorul fiecaruia dintre noi, daca am fost educati asa. Respectul de sine este rotita care pune in miscare mecanismul numit “respect”. Daca te respecti pe tine, inseamna ca recunosti respectul ca pe o valoare si o vei promova in fiece moment, de cand te trezesti dimineata pana ce adormi noaptea, in egala masura fata de tine si fata de altii. 

Se spune ca respectul aste o norma care tine de educatie… Educatia nu este insa ceva care se intampla zilnic de la 8.00 – 10.00, ci permanent, atat timp cat respiram: educatia formalizata, institutionalizata, cea informala si nonformala, inclusiv prin media.

Ma intreb oare este o dovada de respect pentru populatie ca, sub palaria informarii publice, sa fie distorsionate, interpretate mesaje de catre cei care ar trebui sa informeze? Oare cum se impaca respectul cu minciuna, manipularea, inscenarea?  

Vorbim despre respect ca si norma care tine de caracterul fiecaruia dintre noi, de ceea ce suntem fiecare dintre noi, dar si ca norma administrativa, legislativa – respectare regulilor si a regulamentelor la care ne facem partasi.

Eu personal respect!, respect regulile, regulamentele, legile, respect oamenii, in contact direct cu ei, ca si pietoni sau soferi…Cati dintre noi o fac? marea majoritate a celor pe care eu ii cunosc se comporta cu respect, atunci de ce sa fim desconsiderati si tratati ca fiind printre cei toti care nu mai respecta nimic? e lipsa de respect!

Cum putem invata respectul? nu numai scoala ne invata, ci si bunul simt din noi, practica din familiile noastre, din colectivele in care activam, la orice varsta, in orice context. Poate ne uitam prea mult la televizor? Precis Basescu e de vina…

Respectul de sine este solutia! invatati sa va respectati, dragi prieteni. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s