Scrisoare deschisa

Dragi prieteni,

Vreau sa va imparasesc amaraciunea mea de ultima ora…

Orice ar face unii sau mai bine zis nu ar face ca sa traiasca linistiti, in pace, sa se bucure de rezultatele muncii lor si sa fie multumiti de trecerea lor prin aceasta viata…nu e bine, ba chiar e suspect pentru cate unul, care isi infige mainile in parul tau si…te “coafeaza” asa cum vrea el, dupa regulile lui si cu instrumente nu tocmai “dezinfectate”! “Ce o avea cu mine?” te gandesti. “Nimic, ce sa aiba, doar incearca sa isi castige existenta; cum poate!” Fiecare dintre noi isi vinde marfa, nu e asa? Depinde insa ce marfa vinzi si cum o ambalezi. Despre ce vorbesc? e o intrebare fireasca, dragi prieteni.

Acum putin timp, un…nu stiu cum sa ii spun altfel decat “saptamanal de scandal”, cum de altfel se autointituleaza, a publicat un articol care constituie un atac la democratie, la atitudine corecta fata de munca si institutii ale statului si, implicit, un atac la persoana mea.

Am trimis semnatarului articolului un drept la replica, dar pentru ca sunt sigura ca nu va aparea, sau va fi publicat ciuntit si interpretat, vi-l impartasesc tuturor aici, in spatiul virtual. Ca sa va spun sincer simt un sentiment de disconfort cand ma gandesc ca mi-au aparut numele si poza in tabloidul acela, dar…trec eu si peste asta, insa nu stiu pana cand!

Stimate domnule Claudiu Bran,

Mă văd nevoită ca pentru o corectă informare a publicului care vă citește ziarul să clarific anumite aspecte din articolul Ministerul Învățământului cotizează la familia ministrului Vlădescu, semnat de dvs în data de 04.07.2010. La subtitlul ”Coincidențe” fericite faceți afirmații insinuante, chiar neadevărate, pe care le consider defăimătoare la adresa mea. Contextul și modul în care vorbiți despre persoana mea imi pot aduce prejudicii de imagine.

Am încercat în zadar să găsesc pe site-ul ziarului la care lucrați o adresă de mail, dar…

Am vrut să postez părerea mea ca și comentariu la articol, dar… așa că vă scriu această scrisoare!

CV-ul pe  care l-ați găsit pe net nu este actualizat, dacă doriți vă pot furniza unul de ultimă oră. Vă pot pune la dispoziție, pentru informarea dvs, de asemenea, punctul de vedere al Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului I, București, (7980/P/2006) referitor la incidentul de la Teste Naționale din 2006, care în opinia dvs m-a consacrat. Aveți dreptate, incidentul respectiv a fost bine primit de o parte a media, al cărei obiectiv este să se vândă, deci…cât mai scandalos, cu atât mai atractiv! Dacă doriți să discutăm pe acestă temă, vă rog să considerați invitația, acceptată, anticipat. Mă întreb însă de ce ca urmare a evenimentului de la Bacalaureat, tot în 2006, la numai 2 săptămâni după testele naționale cu pricina (un alt ziarist a procurat subiectele de limba romană pentru examenul de Bacalaureat, în preziua examenului), președintele comisiei naționale nu a fost destituit? Tot despre posibilitatea de devoalare a subiectelor a fost vorba, dar măsura Premierului a fost diferită.

Este un eveniment care nu imi face cinste, și nici plăcere, recunosc, sunt sigură că aveți și dvs lucruri de care nu sunteți mândru, dar…tot pe net puteți găsi și alte lucruri pe care le-am făcut și nu sunt deloc rele. Spun asta pentru că văd că vă interesează cariera mea, iar cu asta mă mândresc.

Referitor la ”scandalul licitaţiilor manualelor şcolare”, la care faceți referire, vă cer explicații, dovezi și vă rog să nu considerați preluarea de pe net probă în instanță. Eu sunt la dispoziția organelor de cercetare, în orice moment, dar ce veți face dacă se dovedește că ați făcut afirmații nefondate și neverificate?

În ce privește poziția de ”prim consilier la Direcția de Buget Finanțe” trebuie să știți că era un post de execuție și prin urmare nu aveam putere de decizie. Nu am ocupat poziția aceea decât 5 sau 6 săptămâni și am plecat înainte să se declanșeze achizițiile. Puteam însă, ca și promotor al unor proiecte, unice de altfel, să ajut la pregătirea punerii lor în practică. Este vorba despre proiecte apreciate la vremea aceea: dotarea cabinetelor de consiliere școlară, dotarea școlilor de masă cu materiale sportive, dotarea laboratoarelor cu echipamente și materiale didactice etc. Au fost ideile mele, sunt proiecte unice, foarte bine primite de către sistemul de învățământ. Rolul meu era să sprijin elaborarea profilului standard pentru fiecare categorie de cabinet, laborator, astfel încât achizițiile ce urmau a se face să servească exclusiv calitatea educației. La momentul la care eu am plecat din Minister nici procedurile de finațare (centralizată sau descentralizată) nu erau finalizate, deci insinuați domnule Bran și pot considera că o faceți cu scopul de a mă defăima.

Referitor la faptul că muncesc…continui să muncesc și recunosc că mă simt utilă sistemului de învățământ din țara noastră, chiar dacă dvs considerați asta ”surprinzător”! Și apoi…am și dreptul să o fac, dreptul la muncă este reunoscut în orice țară democratică!

Acum mai bine de 1 an mi-am cerut eliberarea din învățământ, întrucât, conform legii nu mai aveam dreptul la detașare, iar eu nu încalc legea, domnule Bran. Sunt deci expert independent, lucrez ca Persoană fizică autorizată, imi plătesc taxele și impozitele la stat, precum și taxa lunară la Casa de pensii pentru cartea de muncă. Nu sunt deci angajata nimănui cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, dar trebuie să știți că lucrez, cu acte în regulă, ca manager de proiect sau ca expert pe termen lung sau scurt în mai multe proiecte, toate în domeniul educației, că asta știu să fac. Sunt consultant independent și singură decid ce oferte accept sau nu. Atât timp cât imi îndeplinesc contractele, iar clienții sunt mulțumiți, ce om de bună credință ar mai avea ceva de comentat?

În 2008, Compania Romanian Soft Company mi-a făcut oferta de a coordona ca și manager de proiect proiectul privind ”Formarea și dezvoltarea competențelor profesionale ale personalului din grădinițe”, în loturile pe care le-a cîștigat. Am acceptat și iată cum se face că ”mă regăsiți” la RSC. Orice competiție, fie ea licitație sau nu, are un învingător și un învins, dar nu este corect să induceți ideea de competiție incorectă, atât timp cât aveți obligația profesională și morală să vă verificați afirmațiile. Imi este clar că nu câștigătorul licitației este cel pe care îl sprijiniți în acest articol; ce să înțeleg?

Stimate domnule Bran vă cer să publicați această scrisoare, ca și drept la replică la articolul  Ministerul Învățământului cotizează la familia ministrului Vlădescu, semnat de dvs și publicat în ”Atac la perosană” în data de 04.07.2010. Pentru că nu am încredere că o veți face eu voi publica prezentul document pe blogul meu. Imi rezerv și dreptul de a analiza măsura de a vă chema în instanță, în cazul în care nu îmi veți da satisfacție, în termenul prevăzut de lege.

În speranța că vorbele nu-mi vor fi răstălmăcite, că îmi veți cere mie, personal, clarificările de care aveți nevoie, vă asigur domnule Bran, de întreaga mea disponibilitate pentru a lămuri aspectele care mă privesc și pe care nu le cunoașteți.

                                                                                                              Paloma Petrescu

12. 07. 2010-07-11

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s